Ekonomi

Başkanı Berktaş “İmar Planları İle Uygulamalar Arasında Uçurum Var!"

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Kent Estetiği Komisyon Başkanı Rıfat Berktaş, DAİMFED Merkez Binasında basın toplantısı düzenledi.

İmar sorunları ve çarpık kentleşmenin ele alındığı toplantıda, DAİMFED komisyon üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda imar sorunlarına dikkat çeken Berktaş, imar planları ile sahadaki uygulamalar arasında büyük bir uçurum bulunduğunu söyledi. Berktaş, belediyelere Adana'da yatay mimariye geçilmesi çağrısında bulundu.

BERKTAŞ: MEVCUT İMAR PLANLARI, ŞEHRİN GERÇEK İHTİYAÇLARI VE SOSYAL YAPISINA UYUM GÖSTERMİYOR

Adana’nın hızlı ve düzensiz bir kentleşme süreci geçirdiğini ifade eden DAİMFED Kent Estetiği Komisyon Başkanı Rıfat Berktaş, “Bu süreç, şehrin estetik, sosyal ve çevresel değerlerini zedeleyerek çarpık yapılaşma yol açmaktadır. Şehirdeki binaların estetik uyumu eksik, işlevsel planlamalar yetersiz kalmaktadır” dedi. Şehir planlamacılarından, mimarlara kadar farklı uzmanlıkları bir araya getirecek bir çalışma sistemi öneren Berktaş, şöyle devam etti: “Belediyelerin imar planı oluşturma konusunda ciddi ölçüde eksikleri bulunmaktadır. Mevcut imar planları, şehrin gerçek ihtiyaçları ve sosyal yapısına uyum göstermemektedir. Bu durum, çarpık kentleşmenin temel sebeplerinden biri olarak gösterilebilir. İmar planları ile sahadaki uygulamalar arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Gerçekleşen projeler genellikle planlamadan sapmaktadır. Bu durum şehrin düzensizleşmesine neden olmaktadır. Örneğin; 15 katlı bir binanın yanında 2 katlı bir yapının yapılmış olması, kentin estetiğini bozarak çarpık kentleşmeye neden olan bir görüntü ortaya çıkarmaktadır” diye konuştu.

“ADANA, ÇARPIK KENTLEŞMENİN BEDELİNİ ÖDÜYOR”

Adana’nın çarpık kentleşmenin bedelini ağır şekilde ödediğini belirten Berktaş, “Güney Adana’da görülen yapılaşma, şehrin kimliğini tehdit ederken, sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir. Hızlı yapılan plansız yapılaşmalar, sosyal uyumu bozmaktadır. Aynı zamanda ulaşım, eğitim ve sağlık açısından bu bölgeler doğru hizmet alamamaktadır. Çarpık kentleşme, sadece görsel olarak değil, sosyal ve ekonomik açıdan da kente zarar vermektedir. Uygun olmayan yapılaşma, sosyal izolasyonu artırır, altyapı sorunlarına yol açar ve ekonomik dengesizlikleri derinleştirir” yorumunu yaptı.