2/11 Ayrıca soğuk havaların işletim sistemini yavaşlattığını ve bunun da telefonun sahiplerini doğal olarak tamircilere yönelttiğini sözlerine ekleyen Özkan, “Telefon ısısı, hava sıcaklığının altında kaldığında zorlanabiliyor fakat bir süre sonra aynı şekilde kendiliğinden yapılanıyor.

3/11 Bunlar, elinin altında teknoloji olan herkesin bilmesi gereken bilgiler. Durumdan istifade eden birçok tamirci de müşteriden işçilik parasını alıyor ve şu anda orijinal batarya diye bir şey kalmadı ortalıkta sadece muadilleri var” dedi.

4/11 “Yaptığımız en büyük hata, gece yatarken telefonu elektrik prizlerine bırakmaktır” Bataryanın tam bitmeden ya da azaldı sinyalini görmeden şarja takılmasının telefonu yıprattığını belirten esnaf Özkan, “Yaptığımız en büyük hata, gece yatarken telefonu elektrik prizlerinde bırakmak” diyerek bataryanın ömrünü kısalttığını vurgulayarak, “Mümkün olduğunca 2,5-3 saat arasında cihazı şarjda tutup, dolduğundan emin olmadan çıkarmamalıyız” dedi.

5/11 “İnternetten altıkları bataryaları kendileri takmasınlar” Müşterilere 1 amper olan şarj kablolarını tavsiye etmediklerini, bunun yerine 2 amper ile çalışanları önerdiklerini dile getiren Özkan, bu tip kabloların orijinale yakın olması hem bataryanın hızlı bir şekilde dolduğunu hem de telefon sağlığı açısından daha güvenli olduğunu ifade etti.

6/11 Ayrıca bataryaların A, B ve C kalite diye 3'e ayrıldığını ve kesinlikle garanti belgesi olmadan satın alınmamasını belirten Ali Osman Özkan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

7/11 “6 ay ve 1 yıl arası garantisi olan bataryalar var fakat insanlar, 1 yıl olanlara rağbet etsinler. İlave olarak, internetten sipariş ettikleri bataryaları kendilerini takmaya kalkmasınlar çünkü ellerindeki tornavidayı milimle kaydırsalar bile patlamalarına ya da takmadan bozulmalarına sebep olabilirler. Bu tip hataların ana nedeni ise bataryaya materyal bir cismin değmesi ihtimalidir.”

8/11 Orijinal olmayan şarj aletleri telefonunuza ciddi zararlar verebilir Orijinal olmayan şarj aletleri, telefonunuzda ana kart yanması ve batarya patlaması gibi sorunlara yol açabilir.

9/11 Sahte ve yan sanayi şarj aletleri, ucuz olmasıyla bilinirken vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ancak telefon tamircileri sahte şarj aletlerinin telefonlara kalıcı hasarlar bırakabileceği konusunda uyarıyor.

10/11 Eskişehir'de telefon tamirciliği yapan Mert Özsoy, sahte şarj aletlerinin telefonun ana kartının yanmasından bataryasının patlamasına kadar ciddi sorunlar çıkarabileceğini belirtti.

11/11 “Telefon bataryasını patlatabilir” Konuyla ilgili konuşan telefon tamircisi Mert Özsoy, sahte şarj aletlerinin telefona verebileceği zararlardan bahsetti. Sahte ve orijinal şarj aletlerinin fiyatına da değinen Özsoy, “Orijinal şarj aletlerinde belirli bir akım ve direnç vardır. Prizden gelen yüksek akımı orijinal şarj aletleri sınırlayabilirken, sahte şarj aletlerinin dreci kaliteli olmadığı için bu akımı kontrol edemez. Fazla akım çektiği için telefonun ana kartı yanabilir, kameralar zarar görebilir ve telefon bataryasını patlatabilir. Sahte şarj aletlerinin satılıyor olması fiyatlardan dolayı. Orijinali 300 lira olan şarj aletinin çakması 25 lira olabiliyor. O yüzden vatandaşlar daha çok sahte şarj aletlerini tercih ediyor” diye konuştu.