Özellikle Çin merkezli TEMU gibi platformların, Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği yasal yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde erişim engeliyle karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetim ve Denetim Yönetmeliği", tüketici sağlığını korumayı ve ithalata bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Yönetmelik, Türkiye’de üreticisi olmayan ürünlerin ithalatçı aracılığıyla satılması durumunda, ilgili şirketin Türkiye'de bir temsilci bulundurmasını zorunlu kılıyor.

Vali Köşger Koltuğunu Nurcan Erva Aydın'a Teslim Etti Vali Köşger Koltuğunu Nurcan Erva Aydın'a Teslim Etti

Ancak yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin üzerinden 22 gün geçmesine rağmen TEMU gibi bazı yabancı e-ticaret platformları henüz Türkiye’de resmi temsilcilik atamadı. Bu durum karşısında Ticaret Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuruda bulunacak. BTK da konuyu Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) iletecek. Sürecin devamında, ilgili erişim engeli kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak ve hakim 48 saat içinde kararını açıklayacak. Platformlara karşı alınan erişim engeli kararına, 7 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

Ticaret Bakanlığı, yalnızca tespit yoluyla değil, aynı zamanda vatandaşlardan gelen şikayetler, ihbarlar ve denetim sonuçları üzerinden de platformların yönetmeliğe uyup uymadığını yakından izliyor. Yönetmeliğe uyumsuzluğun yaygınlık kazanması durumunda, ithal edilen ürünler için de gümrükte denetim süreçleri devreye alınacak.

Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen yabancı e-ticaret şirketleri için bu düzenleme, artık bağlayıcı bir zorunluluk haline geldi. TEMU ve benzeri platformların yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, erişim engeli dahil çeşitli yaptırımların kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor.

Editör: Ozan Uray