NASIL BAYRAM YAPALIM

Evet, 21 Mart geldi ve bu gün bütün Türk Dünyası için tarihi bir Bayram. Her şeyden önce ve her şeye rağmen Kutlu Olsun.

Tamam, da nasıl içimize sinerek, mutlulukla ve sevinçle bu Bayramı kutlayalım?

Ülkede insanlar sokağa dökülmüş, nedenini hâlâ anlamadığımız bir kargaşa yaratılmış,  nasıl Bayram kutlayalım?

İnsanlar gece, gündüz büyük kalabalıklarla hak aramak için direnme yaparken nasıl Bayram'a sahip çıkalım?

Yargının siyasallaşması endişesi ve bu durumun bütün toplumu sarması korkusu insanımızı tedirgin etmişken nasıl Bayram kutlayalım?

Bu durumdan kim memnun, memnun ise neden memnun? Aynı ülkede yaşamıyor muyuz? Kim kaç günden beri sokakta olan insanların zevk için sokağa çıktığını düşünüyor? Ülke ekonomisinin şu an içinde olduğu ağır durumu karar vericiler görmüyor mu? Diğer Türk devlet ve topluluklarında bütün güzellikleri ile Nevruz-Yenigün-Ulusun Ulu Günü kutlanırken biz neden bu kadar ağır şartlarda bu güzellikleri yaşayamıyoruz? Doğru, biz de de insanımız topluca gece, gündüz dışarıda ama Bayram kutlamak için değil, hak aramak için maalesef. Neden? Ne için? Bu durumu kim yaratıyor ve hangi hesaplarla...

Bir başka konu daha var.

Nevruz-Yenigün(Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügat-it-türk'te böyle demektedir)-Ulusun Ulu Günü Bayramı bütün Türk devlet ve topluluklarında ayrımsız, farksız, ortak bir biçimde sevinçle kutlanırken bizde neden ayrımcı, farklı ve alternatif bir biçimde gösteriler yapılmakta? Çok ilginç değil mi? Nevruz-Yenigün-Ulusun Ulu Günü bütün dünyada Türkler tarafından Baharın müjdecisi ve Ergenekon’dan çıkış efsanesi olarak ortak bir fikirle kutlanırken, bizim ülkemizde Demirci Dahak diye farklılıklarla, ayrımlarla alternatifler yaratılıyor. Bayram, birliktelik, ortak sevinç ve mutluluk demek değil midir? Bayram, ayrımcılık, farklılık oluşturma olabilir mi? Eğer 21 Mart Bayramı, bizdeki gibi iki farklı tarihsel geçmişe sahip ise, neden diğer kutlandığı Türk coğrafyalarında böyle bir durum yok? Farklılığı,  ayrımcılığı yaratanlar ve bunda ısrar edenler neden bu Bayram'ın kutlandığı diğer coğrafyaları görmezden gelirler? Neden kendi yaptıklarının, koskoca bir coğrafyada yapılan Nevruz-Yenigün-Ulusun Ulu Günü-Ergenekon kutlamalara uymadığını sorgulamazlar?

Birileri bu Bayram'ın bütün Türk coğrafyasında kutlanmasına İran'ı örnek göstererek itiraz edebilir. Edebilir de, bugün dâhil İran'ın bütün geçmişinin çok büyük bir kısmı Türk kültürünün etkisi ile geçmiştir. Dolayısıyla, Nevruz-Yenigün-Ulusun Ulu Günü-Ergenekon Günü Bayramı ile ilgili olarak Türk coğrafyasından farklı olduğu iddiası ile İran'ı göstermek baltayı taşa vurmaktır.

Bayram, ortak bir mutluluk, sevinç günü olarak kutlanmalıdır. Bayram, zorlama bir ayrımcılık, farklılık yaratma biçiminde kutlanırsa bunun adı ne olur?

Ayrımsız, farksız, hak aramak için sokaklara dökülmeyen günlere kavuşmak dileğiyle tekrar bütün Türk Dünyası'nın Nevruz-Yenigün-Ulusun Ulu Günü-Ergenekon Günü Kutlu Olsun.