Adana'da hazırlıkları uzun zamandan beri yapılan Portakal Çiçeği Şenlikleri bir fırtına gibi geldi ve 10 günlük müthiş bir hareketlilik yaşatarak gitti. Hemen adından başlayalım. Neden karnaval? Bu kelimenin ne çağrıştırdığını insanlarımıza sorsak hepimiz farklı cevaplar veririz. Herhalde birçoğumuz Rio Karnavalından bahsederiz. Karnaval kelimesi bizim dilimize oturmuş bir kelime değildir. Rica ediyorum, bu güzel günleri Şenlik adıyla yaşayalım. Çünkü 10 gün Adana'nın her yerinde şenlikler yapılıyor.
Bu günlerde Adana ticaret hayatı gerçekten olağanüstü hareketli geçiyor. Adana dışından o kadar çok insan geliyor ki, 13.sü düzenlenen bu Şenliklerin Adana'ya ekonomik getirisi oldukça fazla. Sadece kurulu işi olanların değil, hanımlar ağırlıklı olmak üzere birçok Adanalı çok önceden yaptığı ürünleri satma imkânı buluyor. Her yıl sıkıntılı günler yaratan Şehir trafiği bu yıl o kadar sıkıntı yaratmadı. Galiba trafik konusunda bu günler için elde edilen deneyim işe yaradı. Adana Müzesi'ndeki sergiler çok güzeldi. Bu Müze'de çok önemli gördüğüm Eski Adana fotoğrafları sergisini rehberlik ederek bizi bilgilendiren Sabri Gül'e teşekkür ederim. Zannediyorum her geçen yıl daha da zenginleşerek bu sergi konusu daha bir görkemli olacaktır. Seyhan Belediyesi tarafından çok güzel bir biçimde yenileştirilmiş, düzenlenmiş olan Çırçır Fabrikası'ndaki sergiler de gezilmeye değerdi. Kapanış bu Çırçır Fabrikası Salonu'nda çok güzel bir müzik ziyafeti ile gerçekleşti. Bu müzik ziyafetini hazırlayan İsmail Görkem Bey'e teşekkür etmeliyiz. Adı geçen yerde Adana müzik sanatçıları ile ilgili bir de sergisi olan İsmail Görkem Bey'in elinde bulunan eşyalar ve malzemeler için mutlaka kalıcı bir müze yapılması şarttır. Bugüne kadar neden bu müze yapılmamış şaşıyorum doğrusu. Bu konuda belediyelerimizin veya diğer ilgili ve yetkililerin bir an önce karar alıp harekete geçmesi gerektir. Kapanış müzik ziyafetinde önce Hasan Boğa'yı muhteşem sesi ve ud'uyla dinledik. Sonra ünü
Adana'yı çok aşmış ve kendi deyişiyle Son Mohikan Kenan Şele'yi dinledik. Bu arada bu iki büyük ustaya eşlik eden Ramazan İnal ve arkadaşlarını da anmak gerektir. Bugüne kadar tanışma fırsatı bulamadığım bu müzik ustalarına teşekkür ediyorum. Bu yıl da çok hareketli geçen bu 13. Portakal Çiçeği Şenlikleri için emek veren herkese teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Haydi, 14.ye.
Bu tür etkinlikler bir şehir için oldukça önemlidir. Bu etkinliklerin katkısı sadece ekonomik değildir. Toplumsal açıdan bir yakınlaşma aracıdır. Tarihsel açıdan geçmişi hatırlatma aracıdır. Sanatsal açıdan becerileri görme ve bu becerileri değerlendirme aracıdır. Kişisel açıdan bir nefes alma, bir güzel ve renkli günler geçirme aracıdır. Elbette yorgunluklar ve bir takım zorlukları vardır, ama bunlar geçici, tatlı yorgunluk ve zorluklardır.