Adana’yı konuştuk. Önemli konu başlıkları konuştuk Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ile. Kentte sadece 5 Ocak’ın yaptığı önemli bir çalışma bu. En önemli sorundan başladım. Kentte bir asayiş, uyuşturucu bağımlılığı sorunu var. Polis her gün bir operasyon düzenliyor, Adana Valiliği en son 12 çetenin çökertildiğini açıklamıştı. Tek seferde 206 civarında rekor tutuklama.
Keşke rekorları kent ekonomisinde kırsak. Keşke rekoru Türkiye’de okuma oranı en yüksel il olarak kırsak. Birçok ‘keşke’miz var, onları sıralamayayım. Keşke demeyeceğimiz neler yapmalıyız onlara bakmamız lazım.
Vali Bey, ‘Adana aslında muazzam potansiyeli olan, iş kapasitesi olan bir şehir. Çok büyük imkânlar var’ dedi. Bunu hepimiz biliyoruz ama yanlışlarımız da var bir o kadar. Tarımda, turizmde, sanayide, ticarette alabildiğine imkân var bu memlekette, öyle ya. Ama gel gelelim imaj sorununa. Güneşe ateş edenlerin memleketi diye anılan bir kent!
Peki ne yapmak lazım? Onları da söyledi Vali Köşger. “Büyükşehir’in şimdi oturup planlama yapması lazım” dedi. Turizm Master Planı. “Adana’da deniz var ama Adanalılar ne yapıyor, deniz için Mersin’e gidiyor değil mi?” diye sordu.. Sonra da kendisi cevapladı: “Kendiniz kullanmadığınız bir yere turist getiremezsiniz.”
Kısa ve net.
Akdeniz’e açılan muhteşem güzellikteki ilçelerimizde Mavi Bayraklı sahillerimiz var, ama biz kullanmıyoruz başkası niye gelsin?
Kullanmıyoruz değil, bizde tesis yok, imkân yok, hizmet yok diye kullanamıyoruz aslında. Geçen hafta bahçe plajında yüzlerce sivrisineğin saldırısına uğramış, her yeri yara bere olmuş biri olarak söylüyorum bunu. Evet, biz kullanmadığımız yere turist getiremeyiz.
Gelelim Adana’nın trafik sorununa. Artık bir ulaşım master planımız var, fakat sadece var. Güney Kuşak Bulvarı, kente nefes aldıracak en önemli çevre yolu projesi, gel gör ki yıllardır duruyor işte. 4-5 ana arter dışında Adana’da kuzeyden güneye yol yok.
Savaş Çokduygulu’nun dediği gibi; ‘Adana yol fakiri.’
Dümdüz bir ovada nasıl bu kadar ‘yol’suzluk var anlaşılır gibi değil, yıl olmuş 2024 artık dünya yapay zekâ kullanırken, Adana’da hala çıkmaz sokaklar var!
Neyse daha önemli bir konuya geleyim. Çok önemli projeler de var kentte, mesela Yumurtalık’ta yapılacak olan konteyner limanı. Bir TEU, yaklaşık olarak 33 metreküp hacme sahip olan bir konteyner demek. Türkiye’nin tüm limanlarının kurulu kapasitesinin 12 milyon TEU olduğunu düşünür ve Yumurtalık’a yapılacak limanın da 9 milyon TEU bir liman projeksiyonu var olduğunu düşünür isek, devasa bir proje olduğunu anlarız. Kentin ekonomisine dev katkı koyacak. Bunun farkına varıp, bu yönde çalışmalar yaparak daha çok nasıl katkı sağlarız, nasıl faydalanırız diye oturup projeler geliştirilmesi lazım. Buraya ulaşım nasıl olacak, şimdiden planlamak lazım. İnsan nüfusu artacak, yaşam alanlarını oluşturmak lazım. Sadece Marmara Bölgesine sıkışmış bir Türkiye ekonomisinin kalbi, artık bu kente taşınıyor. Yaşamda tutmak ve büyütmek için plan, proje geliştirmek lazım. Bölgede OSB’ler de çok iş yapacak. Bunları düşünüp, kente gelecek yatırımcıların bu bölgeyi güvenli liman olarak görmelerini sağlamak lazım. Velhasıl, yapacak çok işimiz var. Haydi beyler, daha çok çalışmalıyız, daha çok üretmeliyiz, böyle gelişir bu memleket.