Türkiye'de kaç Müteahhit var? Eminimin bilmiyorsunuz dur, ya da şöyle sorayım Türkiye'de en kolay yapılan meslekleri sıralayabilirseniz Müteahhit kaçıncı saradadır? Ve yine eminim ki bilmiyorsunuz.
Son yapılan araştırmaya göre Türkiye'de 453 bin 497 Müteahhit var.
Hadi canım sende dediğinizi duyar gibiyim, gayet ciddiyim. Müteahhitlik Türkiye'de yapılabilecek en kolay meslek.
Okul okumanıza gerek yok, al müteahhitlik belgesini, başla işe, yok alamadınız al geçici belgeyi başla inşaata, gerisini düşünme sen, Türkiye'de böyle iş yapan kaç müteahhit var biliyor musunuz? 145 bin, yani toplam 453 bin 497 müteahhitten 145 bini geçici belgeyle inşaat yapıyor.
Rakam sizi şaşırttı mı, devam edelim o zaman 80 milyonluk Almanya'da kaç müteahhit var 3 bin 550, diğer Avrupa ülkelerinin 15 katı müteahhit var Türkiye'de tam 15 katı. Hani diyorlar ya "Avrupa bize gıpta ile bakıyor"
Evet baktığı kesin ama nasıl baktığı bence çok daha önemli!
***
Marmara depremini hatırlar mısınız? Balık hafızalı bir millet olduğumuz için pek hatırlayacağımızı sanmıyorum. 30 bine yakın insanımızı kağıttan evlerde kaybettik. Binlerce dava açıldı, yine binlercesi af ayağıyla yırttı, yüzlercesi zaman aşımına uğradı, sonuç kaybettiğimiz insanlarımız oldu. Müteahhitlik işte böylesine önemli bir meslek dalı. Onun içindir ki her önüne gelenin müteahhit olduğu ülkemizde, insan hayatının ne kadar kıymetsiz olduğunun açık bir göstergesidir.
***
Gelelim konumuzun asıl sebebine, Adana'da 1979 yılında kurulan Adana Müteahhitler Birliği var, bu kente önemli kazanımları olmuş bir kuruluş. hepsi birbirinden değerli isimler bu kurumun başkanlığını yaptı. Son olarak 27 Mart'ta yapılan Olağan Genel Kurul'da Başkanlık bayrağını, İnşaat Mühendisi ve meslekte 50 yılı geride bırakmış deneyimli ve bir o kadar vizyoner bir isim aldı Haydar Çakıroğlu...
Bu dönemde yapacaklarını net sözlerle ifade ediyor Başkan Çakıroğlu, şöyle diyor: Bu kutsal mesleği, insan odaklı mesleği işin ehli insanlar yapmalı, her önüne gelen Müteahhit olmamalı, her mesleğin Odası var, bizim Müteahhitler olarak Odamız yok. Bu çok önemli bir konudur kentimiz ve ülkemiz için. Müteahhitlik ülkemiz ekonomisinin lokomotifidir. Siyasi iradeye çağrımız vakit kaybetmeden, olası bir afette can kaybı yaşamamak için, bu mesleği Oda çatısı altına alarak işin ehli müteahhitlerin konut yapmasına imkan tanınmalı. Dün canlar verdik, yarın canlarımız yitirilmesin"
***
Evet, işin özü bu. 453 bin 497 Müteahhidin bulunduğu ülkemizde eğer bu meslek grubu Oda çatısı altında toplanmaz ise, olası bir afette yıkılan binalara bakarak, karalar bağlamaktan başka bir şey geçmez elimize.