Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), tıpkı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi genel kurul ilanlarını Birlik sitesinden yayınlanmasını öngören kanun teklifini, kaşla göz arasında Torba Kanuna sokmayı başardı.

Bu teklifin Meclis’ten geçmesi tüm oda, birlik ve kooperatif ilanlarının yakın gelecekte tamamen kaybedilmesi anlamına geliyor. Ve bu teklifin altında 40 Milletvekilinin imzası bulunuyor. Görünen o ki; TÜRMOB da gözünü gazetelere dikti! Oysa mali müşavirler tarafsız olmak zorunda, adil olmak zorunda. Hani adalet, bu nasıl adalet? 
Basının gelir kalemleri her geçen gün düşerken şimdi bir de TÜRMOB basına darbe vurmaya kalkıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) internet sitesinin kanun teklifleri sayfasında 10 Mart 2025 tarihli ve 86 sayılı “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yayımlandı. Ve bu kanun teklifine alelacele, düşünülmeden bir madde eklendi.

Kanun teklifinin 2’nci maddesine göre; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun 20’nci maddesinde, genel kurul toplantı davetinin Odanın resmi internet sitesinde ilan edileceği şeklinde düzenlenme yapılması teklifi Meclise; 10 Mart 2025 tarih ve esas no: 2 /2983 sayısıyla TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığına sunuldu.

Söz konusu Kanunun, gazeteleri bağlayan 34’üncü maddesindeki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği genel kurul toplantısının “tirajı yüz binin üzerinde olan bir gazete ile ilan edileceğine” dair hükmün, “Birlik resmi internet sitesinde ilan edilir” şeklinde değiştirilmesi teklif edildi.

Bahse konu odaların genel kurul duyurularının üç yılda bir yapılmasına ve sayılarının az olmasına rağmen, ilgili Kanun teklifinin madde gerekçeleri kısmının 2’nci ve 3’üncü maddelerinin son fıkralarında;
“yaşanan dijital dönüşüme uyum ve kaynakların etkin kullanılmasının sağlanması amacıyla genel kurul toplantı duyurularının posta ya da gazete ilan usulü yerine odanın ve birliğin resmi internet siteleri üzerinden yapılması” ifadeleri yer aldı.

Bu gerekçeye dayanılarak hazırlanan düzenlemenin yasalaşması halinde, gazetelerde yayımlatılan diğer oda, birlik ve kooperatif ilanları için de aynı şekilde düzenlenmeye gidilmesi konusunda emsal teşkil edecektir.
Bu yasanın meclisten geçmesi halinde gazetelerin bir gelirine daha satır vurulacak gazeteler, zaten 3 yılda bir verilen bir ilandan daha men olacak ne yazık ki. Kanun teklifindeki “Birlik resmi internet sitesinde ilan edilir” şeklindeki ibarenin milletvekilleri tarafından kanundan çıkarılması gerekmekte.

Milletin vekilleri bir kanun teklifi sunarken gazeteleri neden düşünmez onu da anlayabilmiş değilim. Her gün bülten göndermeyi biliyorlar gazetelere. Haberleri çıksın diye ellerinden geleni yapıyorlar. En çok kimin haberi çıktı yarışı da yapıyorlar. İyi hoş da gazetelerin ayakta kalması için ellerinden geleni niye yapmıyorlar merak ediyorum doğrusu!

Posta yoluyla duyurulmasının kaldırılması yaşanan dijital dönüşüme uyum ve kaynakların etkin kullanılmasının sağlanması açısından belki (tartışılabilir) doğru olabilir, fakat gazetelerin ilan hakkının ellerinden alınması, basının gelir kaynaklarının birinin daha kesilmesi anlamı taşımaktadır.
Diğer odalara da örnek teşkili durumunda basının gelir kaynakları neredeyse tamamen tükenecektir.
Söz konusu yasanın komisyondan çıkmadan yeniden gözden geçirilmesini umuyorum.