Bilgisayarımda doğduğum ve yaşadığım şehir olan Adana için ürettiğim birçok dosyalar kayıtlı olarak duruyordu. Her fırsatta kimisi uygulanmış, kimisi tasarlanmış ama zemin bulunamadığı için uygulanamamış bu dosyalarımı her zaman paylaşmaya çalıştım. Büyük küçük projeler vardı ve hepsi Adana için yazılmıştı. Yeni bir organizasyona karar vermek, bu karardan sonra irade koyarak özümsemek hiç de kolay olmuyor. İnsan zemin bulamayınca yoruluyor.

Dünya günü ile ilgili çalışmamı yanlış hatırlamıyorsam 2014 yılında, İstanbul’dan gelen Gönül C. Tuncer hanımefendiyle Burak Ballı kardeşim tanıştırınca, birlikte hazırlamıştık. Daha geniş kapsamlı bir ‘Dünya Günü’ kutlaması düşünmüştük. Zemin uygun değildi, ülkemizde bu günü kutlama geleneği henüz oluşmamıştı ve olmadı.  

Ufku geniş bir kadroyla bu kez gerçekleşecek…   

 Çok zor yıllar yaşadık hepimiz. Covit salgınını ve depremleri yaşadık. Hayatta kalma mücadelesiyle yılları tükettik. Acılara inat yaşamaya mecburduk. Kapandığımız yerlerden çıkıp yeniden sosyalleşmeye ihtiyacımız vardı. Bende öğle yaptım. Önce ‘Yansımalar’ adıyla şiirlerimi kitaplaştırdım. Abit Taşçılar kardeşim her seferinde beni yeniden üretmeye teşvik etti. Yeni bir senaryo bile yazmaya başladım. ‘Yağmur Bebek’ çok yakında bitecek ve Adananın destekleriyle belki de film olacak.

Seyhan Kent konseyinde genel sekreter olan Perihan Taşçılar Tıraş ile tanıştık. Sonra Seyhan Kent Konseyi başkanı Hanife Küçükyılmaz ile tanışınca, gerçekten etkilendim. Onlarda sosyalleşme ve ortaya güzel projeler çıkararak yaşama katkı koyma vizyonuna sahiptiler. Bu vizyon beni heyecanlandırdı. En çokta geleceğimiz olan gençlerden oluşan ufku geniş Seyhan kent konseyi gençlik meclisiyle bir araya gelince etkilendim. Seyhan belediyesinin kadrolarının Kent konseyine sıcak bakan davranışları ve desteklerini görünce ‘Dünya Günü Seyhan’ ortaya çıkmaya başladı. 

EARTH DAY – Dünya günü, yeryüzünün simgesel yaş günü olarak ilk kez 1969'daki UNESCO Dünya Konferansı'nda çeşitli çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla, John Mc Connell tarafından önerilmiş. Birleşmiş Milletler Senatörü Gaylord Nelson'ın desteğiyle, 22 Nisan 1970'de ilk Dünya Günü kutlamaları gerçekleşmiş.

Dünyanın güzelliğini kutlarken, temiz bir çevre için mücadele, iklim değişikliği sorununu ön plana alarak farkındalık oluşturmak adına, 22 Nisan da bu yıl 55. Yıl dönümü kutlanacak. 

Dünya günü, dünyadaki en büyük sivil etkinlik ve kutlama olarak kabul ediliyor. Bu önemli günün amacı, dünyadaki çevresel sorunlara, dünyamızda yaşamı ve güzelliklerin sürdürülebilmesine, gezegenimizin ve çevrenin korunmasına destek olmaktır. Onlarca yıllık kontrolsüz kirlilikten sonra dünyamızın durumu hakkında halkın bilincini artırmak hedefleniyor.

Dünya günü –Earth Day, 192 ülkede kutlanırken, Türkiye’de Adana ilinde, ‘Seyhan Dünya Günü Şenliği’ olarak 22 Nisan’da kutlanacak. Seyhan Gazipaşa Çocuk parkında Galaksi Partisi saat 16.00 dan itibaren çeşitli etkinlikler gerçekleşecek.

Neden adana Seyhan’da?

Dünya genelinde uygulanan projenin, Türkiye de bu yıl örnek olması açısından, BİR DÜNYA KENTİ OLAN ADANA ilinin, Kültürel zenginlikleri, Coğrafya Özellikleri, Tarihi Dokusu, Doğa şehri, Mistik yapısı, Turizm Şehri olması, Doğu ile Batı Arasında dünyaya açılan ilk kapı olması, Adana ilinin eko ürünleriyle, Dünya Marka Şehirleri arasında yer almasıyla, Adana Seyhan da olması gerekliydi. 

ÇAĞRI METNİ

Milyarlarca canlı türüne ve insana ev sahipliği yapan, muhteşem bir gezegende yaşıyoruz. Yaşam bir armağandır. Dünya insanlara emanettir. Doğal yaşamı özümseyip, Saygı gösterebiliyor muyuz?

Dünyanın güzelliğini kutlamak, Çevresel tehditlere dikkat çekmek, İklim değişikliğinin farkına varmak için Gelin, 22 Nisan da, Yeryüzünün simgesel yaş gününde, Seyhan Dünya günü şenliğimizde bulaşalım.

Tohumlar ölmeden, zihinlere muhteşem doğal yaşamın, Tohumlarını atalım.