Sosyal medyanın en önemli yararlarından biri tüm dünyada olan gelişmeleri, haber ve bilgileri anında ulaşılır kılmasıdır. İnsanların özgüveninin artmasına olanak sağlar ve yaşamlarındaki bazı tabuları yıkıp fikirlerini çekinmeden ifade etme olanağı sunar. Instagram, twitter, facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanan kişiler, kesintisiz ve karşılıklı iletişim ve etkileşim sağlamaları sebebiyle mutlu olurlar.
Sosyal medya denilen şey çok kapsamlıdır. Aradığınız her şeyi içinde bulmak mümkün işte asıl tehlike burada başlıyor. Bu kadar gelişmiş değilken o kadar güzeldi ki her şey ya da gelişmişti. İnsanlar bu kadar bilincinde değillerdi. Sosyal medya en basit ifadeyle; “İnternet kullanıcılarının birbirleriyle çevrimiçi iletişim kurmalarına olanak veren, içerik paylaşımı ve kişisel yorumlar gibi aktivitelere dayalı sosyal ağ siteleri olarak tanımlanabilir.” Tanımı budur sosyal medyanın ama şimdiye baktığınızda tam bir “yamyam” bu kadar derin bir yer daha görmedim. Evet, sosyal medyanın birçok yararı olduğu gibi zararları da bir o kadar çoktur…
Sosyal medyanın yararları nelerdir?
Sosyal medyanın en önemli yararlarından biri tüm dünyada olan gelişmeleri, haber ve bilgileri anında ulaşılır kılmasıdır. İnsanların özgüveninin artmasına olanak sağlar ve yaşamlarındaki bazı tabuları yıkıp fikirlerini çekinmeden ifade etme olanağı sunar. Instagram, twitter, facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanan kişiler, kesintisiz ve karşılıklı iletişim ve etkileşim sağlamaları sebebiyle mutlu olurlar.
Sosyal medyanın zararları nelerdir?
Sosyal medya, endişeyi ve stresi tetikleyen tutumların gelişmesine sebep oldu. Takipçi sayısının kontrolü, beğenilerin artmayacağı kaygısı, her an kontrol etme telaşı beraberinde huzursuzluk, depresyon gibi olumsuz belirtilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Ayrıca uyku bozuklukları, yoğunlaşma güçlüğü en çok dile getirilen şikâyetler olarak görülüyor. Dikkat bozukluğu, sosyal sorunlar, özgüven ve davranışsal problemler gibi etkiler vardır. Diğer taraftan, sosyal medya kullanımının fiziksel sağlık üzerindeki etkileri arasında; uyku bozuklukları, obezite, göz rahatsızlıkları ve cilt problemleri gibi etkileri vardır.
Artık her şeye ulaşım çok kolay oldu. Şimdi ki çocukların bile bu “TİKTOK” denilen bu kötü platformda bile hesapları var. Bence bir çocuğun sosyal medya kullanması yasaklanmalı. Sadece internet üzerinden gereken görevlerini yerine getirmeli. Onun dışında başka hiçbir şekilde kullanmamalı. Tabi bunu da ebeveyn kontrolü altında gerçekleştirmeleri gerekir. “Geçenlerde kuzenimin başına şöyle bir olay geldi. Kendine tiktok hesabı açıyor ve uzun bir süre bu platformda vakit geçiriyor. ”Belli bir zaman sonra adamın bir tanesi 13 yaşında ki çocuğa bu platform sayesinde cinsel içerikli mesajlar atmayı kendinde hak görüyor.”
Bu nasıl bir iğrençliktir soruyorum sizlere?
Bir makaleden alıntı;
The Social Age araştırmasına göre, araştırmaya katılan 1.004 çocuğun yaklaşık yüzde 43’ü, ortalama 12 yaşından itibaren çevrimiçi olarak yabancılarla mesajlaştıklarını söylüyor. Bu araştırmaya göre dokuz yaşındayken çocuklar önce YouTube’a erişiyor ve izleyici konumunda bir mobil veya dizüstü araç kullanıyor. Aktif internet faaliyetlerinin en büyük kısmı 11 yaşından itibaren gerçekleşiyor. Bu yaşlarda bir resim veya video yayınlama, sahte bir sosyal medya profili oluşturma gibi faaliyetler gözleniyor. 12 yaşından itibaren ise çocuklar önce Twitter’ı ve Whatsapp’ı deniyor ve gerçek hayatta tanışmadıkları birine çevrimiçi mesaj gönderebiliyor. Çocuklar 13 yaşından itibaren SnapChat ve TİKTOK gibi hizmetleri deniyor ve ilk defa cinsel içeriklere erişmeye başlıyorlar.
“2021 yılında 11-15 yaş arasındaki çocukların %81'i hemen her gün sosyal medya kullanırken, 6-10 yaş arasındaki çocuklarda bu oran %57,9'dur. Yaş gruplarına göre sosyal medya kullanım sıklığı için tıklayınız. Türkiye'deki 11-15 yaş grubundaki her 100 çocuktan 89'u cep telefonu/ akıllı telefon kullanmaktadır.” Bu rakam eminim ki daha fazla artmıştır. Ailelere sesleniyorum; “ Lütfen çocuklarınızı bu platformdan uzak tutun. Sadece lazım olduğunda kullanmasına müsaade edin. Gerçekten bu platformlar sadece kötü insanlardan ibaret bir yer. Yukarda da söylediğim gibi artık her şeye bu kadar ulaşmak kolay.”
Çocuklarınızı günümüzün yamyamından uzak tutun…