Çocukken okulla ilgi hatırladığım en güzel ve eğlenceli anılardan bir tanesi  “Yerli Malı” olarak adlandırılan, geleneksel bir haftamız olurdu. Bu hafta boyunca annelerimizin yaptıklarını getirir, arkadaşlarımızla paylaşırdık. Aslında birçok şeye katkı sağlar bu “Yerli Malı.” Hem paylaşmayı öğrenirdik, hem de birlikte sohbet ederek yerdik.

 Peki, bu haftanın amacı nedir?

Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Haftanın amacı, öğrencilerine yerli tüketim bilincini kazandırmaktır. Yerli malı haftası süresince okullarda yapılan etkinliklerde "Yerli Malını” kullanmanın önemi vurgulanır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca tutumlu olmanın ve bilinçli tüketiciliğin öneminin üzerinde durulur.

Okullarda öğretmen ve öğrenciler arasında çeşitli etkinlikler düzenlenir ve öğrencilerin yerli tüketim yapmasına, tutumlu olmasına ve bilinçli olmasına dikkat çekilirken etkinliklerde çeşitli hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıkları içerisinde gösteriler, yarışmalar, etkinlikler yapılır. Etkinlikler esnasında öğrenciler ve velileri tarafından çeşitli yiyecekler getirilir. Bu yiyeceklerin ülkede üretilen yerli ürünlerden seçilmesi önemlidir. Çocuk işte o zaman daha iyi anlar. Final Okulları 2 sınıf zümre öğretmenleri bunu çok güzel bir şekilde öğrencilerine aktarmışlar. “Tüketme Paylaş!” “Yerli Tohum” “Kültürel Ögelerimiz” başlıkları adı altında çok güzel bir “Yerli Malına” ev sahipliği yapmış. Sadece bununla yetinmeyip aslında birçok farkındalığa da ev sahipliği yapmışlar.

Aslında biraz da iyi yapmışlar alışılagelmiş bir “Yerli Malı” haftası kutlamak yerine biraz daha üzerine eklemişler. “Geri dönüşüm malzemelerinden yapılan kumbaralar, evden getirdikleri paylaşım oyuncakları, büyüklere Türk kahvesi ve lokum, küçüklere bisküvi arası lokum ikramı, yerli tohumu destekleyen GDO’ya dur diyen çocuk şarkıları” Öğretmenlerimiz baya güzel şeyler yapmış. Eskiden öyle değildi. Bizler sadece paylaşmayı öğrenirdik. Şimdi ki öğretmenler ise üzerine birçok şey daha katıp çocukların iyice hafızalarına hem güzel anılarla hem de yaptıklarıyla unutamayacakları anılar bırakmışlar.

Güzel bir sloganı vardı. “Yerli Malı Yurdun Malı Her Türk Bunu Kullanmalı” aslında öğretmenlerimizde bu slogana tam yakışır bir etkinlik düzenlemişler. Kendilerini buradan kutluyorum. Hem çocuklara unutulmayacak güzel bir anı bıraktıkları için hem de bu tarz günlerin önemini bizlere unutturmadıkları için. Öğretmenlerimin ellerinden öpüyorum.

O zaman bizde diyelim; “Yerli Malı Yurdun Malı Her Türk Bunu Kullanmalı…”