İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük felaketlerinden... İkinci Dünya Savaşı'nın en kritik olaylarından birisi, 83 yıl önce ABD'nin Hawaii Adalarındaki Pearl Harbor askeri üslerinde gerçekleşti. Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a yaptığı baskın, hem ABD'yi İkinci Dünya Savaşı'na soktu, hem de savaşın dengesini önemli ölçüde etkiledi.

Bu saldırının perde arkasını ve sonuçlarını sizler için araştırdım…

***

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'na resmen katılması, bu savaşın bir Dünya Savaşı olarak literatüre girmesi açısından sembolik bir eşikti. Aynı zamanda savaşın dengelerini de müttefikler lehine değiştiren bir gelişmeydi. Pearl Harbor baskınına kadar ABD toplumu, önemli ölçüde ülkelerinin savaşa girmemesi taraftarıydı. 

Avrupa'da Adolf Hitler önderliğindeki Almanya, büyük askeri gücüyle önemli başarılar elde etmiş, Birleşik Krallık dışında neredeyse tüm Batı Avrupa'yı dize getirmeyi başarmıştı. İngiltere yalnız kalmıştı ve ABD'nin mutlak desteğine ihtiyacı vardı. ABD ise İngiltere'ye gıda ve silah yardımı yapsa da, topyekun savaşa dahil olmadığı için sınırlı bir destek ortaya koyabiliyordu. ABD'yi savaşın içine çeken ise Japonya ile gerilen ilişkileri oldu.

Japon İmparatorluğu, 1940 yılında Almanya ve İtalya ile işbirliği anlaşması imzalayarak Mihver Devletlerini oluşturdu. Bu durum Japonya-ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkiledi. ABD, Japonya'nın en hayati ihtiyaçlarından petrol kaynaklarını kesme kararı aldı. Güçlü bir ordu kurup, başta Çin olmak üzere bölgede seferler düzenleyen Japon İmparatorluğu'nun en hayati ihtiyaçlarının başında petrol geliyordu ve bu ihtiyacını büyük oranda ABD'den karşılıyorlardı. ABD’nin petrolü kesme kararı sonrası, Japonya'nın elinde sınırlı miktarda petrol rezervi kalmıştı. Bundan dolayı ABD'ye yönelik silahlı bir saldırının planlarını yapmaya başladılar. 
Hedef olarak Hawaii Adaları'nda bulunan ABD'nin savaş gemilerinin demirli olduğu üsleri seçtiler. Japonya, Pasifik'te bir süper güç olmak istiyordu ama ABD ve İngiltere'nin isteklerini kabul ederlerse, Çin'den çekilmek ve askeri yatırımlarını durdurmak zorunda kalacaklardı. Bu yüzden büyük bir ikilem içinde kaldılar. Bir taraftan ABD ile müzakerelere devam edip, diğer tarafından saldırı planını hazırladılar. Yüksek Japon Konseyi toplandı ve Ekim ayı içinde talepleri karşılanmazsa ABD, Britanya ve Hollanda'ya karşı savaş başlatma kararı aldı. 

Japonya saatiyle 7 Aralık 1941tarihinde, sabah 7.00'da Japon NHK radyosundan savaşın başlamış olduğu bildirildi:

'Acil haberi sunarım.. Acil haberi sunarım.. Genelkurmay Kara ve Deniz şubelerinin öğlenden önce saat 6.00 açıklaması: İmparatorluk Kara ve Deniz birlikleri ayın 8. Günü, gece yarısı Batı Pasifik'te Amerika ve İngiltere ordularıyla savaşa girmiştir!'

Aynı saniyelerde yüzlerce Japon uçağı Pasifik'te Hawaii Adası'na doğru uçmaktaydı. ABD ise radarda uçak hareketliliğini görmüş ama bunun bir Japon saldırısı olduğunu tam olarak anlamamıştı.

***

Hawaii saatiyle saat 07:49'da korkunç bir bombardıman başladı. Japon uçakları tüm cephanelerini limanda bulunan ABD savaş gemilerine boşalttılar. ABD gafil avlanmıştı. Japon uçaklarına karşı esaslı bir direniş ortaya konamıyordu. ABD gemileri, Japon bombaları ile paramparça edildi. 

Saldırı başladıktan 90 dakika sonra bitti. 2 bin 403 ABD'li hayatını kaybetti. Beşi zırhlı olmak üzere 18 ABD savaş gemisi battı. ABD kayıplarının neredeyse yarısı Arizona Gemisi’nin patlaması sonrası gerçekleşti. Japonya bu baskının sonucunda büyük bir zafer kazandı ama bu zafer uzun vadede yenilgilerinin başlangıcı olacaktı. (Devam Edecek…)